Tret de sortida al Pla Estratègic Participatiu de la Garrotxa 2020-2030

La iniciativa ha estat impulsada pel Consell Comarcal de la Garrotxa i ha de permetre establir les línies estratègiques per als propers anys en base als Objectius de Desenvolupament Sostenible

El Consorci ha participat des de l’inici per tal de fomentar un treball de consens que permeti incloure els espais naturals de la comarca

El Consell Comarcal de la Garrotxa, amb l’objectiu de definir les línies estratègiques que han de guiar la comarca, està impulsant un Pla Estratègic Participatiu de la Garrotxa 20/30, amb la participació de tècnics de l’administració local, com és el cas del Consorci de l’Alta Garrotxa i experts en diversos àmbits i sectors professionals.

L’objectiu és establir un sistema de presa de decisions conjunta, amb el màxim de consens, en un marc d’equilibri territorial, de sostenibilitat, de resiliència i de qualitat de vida a la Garrotxa.

Per assolir aquests resultats ha calgut dissenyar una metodologia específica, un model participatiu estructurat en diverses fases, que permeti adequar les polítiques públiques i les accions a una realitat canviant.

Les eines de governança amb les que ja es treballa a la comarca han permès sortir d’un punt de partida avançat, i la comissió de professionals que impulsa aquest projecte ja ha pogut tancar una primera fase d’estudi i avaluació de la realitat actual, plasmada en un complet estudi. Un anàlisi en el que cal destacar la tasca duta a terme els darrers set anys per l’Observatori per a la Sostenibilitat de la Garrotxa.

En aquest context s’inicia un procés participatiu que, sota el nom de “Fem Garrotxa” proposa conèixer l’opinió i punts de vista de la ciutadania en general, respecte a diversos temes plantejats. Un procés participatiu que arriba en un moment clau a nivell planetari; la situació generada arran de la Covid19 evidencia la necessitat d’actuar per caminar cap a una comarca diversa, justa i sostenible, amb una estratègia creada a partir de l’aprenentatge, l’escolta i la participació.

Per dur-lo a terme es proposen taules participatives temàtiques, referides als Objectius de Desenvolupament Sostenible que estipula l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de l’Organització de les Nacions Unides.

Així, Fem Garrotxa es desenvoluparà en dues fases. Una primera abans de l’estiu, on es faran: 16 taules participatives virtuals; entrevistes a agents clau de diversos sectors; enquestes virtuals; i visites presencials a col·lectius que tenen difícil accés a la participació. I una segona fase, que tindrà lloc a la tardor, amb la presentació de l’esborrany inicial, elaborat a partir dels resultats de la primera fase, i unes jornades participatives a gran escala per revisar, modificar i validar el Pla Estratègic final.

Respecte a les 16 taules participatives, cal destacar que aquestes sessions estan agrupades en 4 grans eixos, amb 4 debats clau per cada eix: (1) persones, (2) planeta, (3) prosperitat, i (4) pau i partenariat.

Les taules participatives seran en format virtual i per a participar-hi cal inscriure’s a la web www.garrotxaresilient.cat

Skip to content