La Rectoria de Sant Aniol forma part d’un dels conjunts històrics més emblemàtics i representatius de l’espai natural protegit de l’Alta Garrotxa, tant per la seva rellevància patrimonial com pel seu interès des del punt de vista de l’ordenació de l’ús públic. De fet, l’Aplec de Sant Aniol és un dels aplecs més emblemàtics de les comarques gironines, esdevenint un dels actes tradicionals més rellevants de l’espai natural protegit de l’Alta Garrotxa. Tant és així, que l’Aplec figura al document de Normes del Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa, en el llistat d’Activitats col·lectives culturals i tradicionals de l’espai, tenint aquest un caràcter diferencial respecte a altres activitats organitzades a la mateixa normativa.
En aquest context, des de 2013, el Consorci i els Amics de Sant Aniol han establert mecanismes de col·laboració per tal d’obtenir finançament per a la realització de les diferents fases de rehabilitació i consolidació de l’edifici, així com el camí d’accés a Sant Aniol, gràcies a subvencions de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.
És en aquest context doncs, que s’ha aprovat un conveni per a un ús compartit de la Sala Vayreda de la Rectoria per tal de desenvolupar-hi tant iniciatives de difusió i educació ambiental, com d’ordenació i gestió de l’ús públic.