Participem a l’acte de celebració dels 20 anys de la Xarxa per a la Conservació de la Natura i la presentació el 9è Inventari de Custòdia del Territori

Aquest passat 14 de març, la Xarxa per la Conservació de la Natura ha celebrat un acte per celebrar els 20 anys de la seva creació, on també ha presentat els resultats del 9è Inventari de Custòdia, en el que el Consorci ha participat activament.

Durant l’acte va tenir lloc una taula rodona on es van convidar una sèrie d’entitats de custòdia, entre elles la nostra, en les que es va plantejar aspectes com la implicació de la societat en la conservació, el paper de l’administració pública a la custòdia o el compromís de la societat amb les entitats que treballen en aquest àmbit i fins i tot la professionalització de les mateixes.

En aquest context, la Xarxa ha preparat una infografia on es recullen les dades més significatives de l’Inventari de Custòdia. En aquesta ha destacat 4 casos, entre els quals hi figura un dels Acords signats recentment per part del Consorci amb el propietari de Gitarriu, una de les finques més emblemàtiques de l’Alta Garrotxa. L’acord ha permès, d’una banda millorar els hàbitats d’espais oberts i de l’altra donar suport a l’activitat agrària, principalment la ramaderia extensiva, que és la principal activitat econòmica a l’espai.

La custòdia del territori, utilitzada de forma estructural a l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa, ha permès al Consorci articular instruments per implicar les persones propietàries i usuàries del territori, i el conjunt de la ciutadania, en la conservació de la natura i el bon ús dels recursos naturals, d’acord amb els valors culturals i paisatgístics associats. Aquesta intervenció, a més, permet anar recuperant el paisatge mosaic i generar estructures a l’espai que puguin contribuir a la prevenció i extinció de grans incendis forestals.

Actualment el Consorci disposa de 69 acords de custòdia vigents i en total n’ha signat fins a 88.

Skip to content