Entra en funcionament l’acollida de visitants a la zona de la Muga durant aquest estiu

El dispositiu d’acollida s’ha dissenyat d’acord amb l’Ajuntament d’Albanyà i en col·laboració amb el Cos d’Agents Rurals i els  Mossos d’Esquadra.

Aquest any es comptarà amb tres serveis: el de guarderia rural, el d’Informació i el de regulació de trànsit.

La riera de la Muga és una de les zones més freqüentades de l’Alta Garrotxa (especialment durant la primavera i l’estiu), on es practiquen multitud d’activitats de lleure per part dels usuaris, especialment associades a l’entorn de la xarxa fluvial (bany a les gorgues, trèquing aquàtic, etc.). També cal destacar que aquest sector és una Reserva Natural Parcial i que compta amb tota una sèrie de valors naturals protegits.

Arrel de la popularització dels espais naturals entre la societat i la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19, durant l’estiu de 2020 es va augmentar notablement el nombre de visitants i la freqüentació en aquest sector. És per tots aquests motius que s’han plantejat tota una sèrie de mesures, complementàries entre elles, per a la temporada estival de 2021 i que han de permetre millorar l’acollida de l’usuari i garantir el gaudi del visitant, tot mantenint l’ordre al sector i preservar els valors naturals.

Per una banda, l’Ajuntament d’Albanyà ha iniciat el període de regulació del pas a la pista d’Albanyà a la Muga. Aquesta regulació de l’accés motoritzat és efectiva a l’alçada dels camps del Collell, on s’ha habilitat un aparcament per als usuaris del sector.

Per altra banda, també s’ha planificat un cocktail de mesures mitjançant la contractació de tres serveis:

En primer lloc, s’ha contractat un servei de reguladors de trànsit. Aquest servei té per objectiu fer el desplegament de la regulació d’accés motoritzat i ordenar els aparcaments habilitats.

En segon lloc, s’ha contractat un servei de Guardes Rural similar al que ja està en funcionament en altres punts de l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa. Aquests servei vetllarà per mantenir l’ordre públic i gestionar les activitats que entrin en conflicte amb les normatives que s’apliquen a la zona.

Per últim, destacar la posada en marxa del Servei d’Informació, que estarà operatiu els dies de més afluència. Aquest servei, conformat per dos informadors, s’encarregaran d’acollir al visitant i informar-lo en tot el relatiu a punts d’interès, itineraris i activitats, així com normes i recomanacions per gaudir al màxim de la visita. També donaran suport a la regulació del trànsit per evitar col·lapses al llarg de la pista.

Aquest cocktail de mesures s’ha dissenyat conjuntament entre el Consorci, l’Ajuntament d’Albanyà, el Cos d’Agents Rurals i Mossos d’Esquadra. Tots aquests organismes participaran en el seu seguiment i es mantindran en contacte constant per poder adaptar-lo a les circumstàncies del moment.

S’espera que gràcies a aquest dispositiu es millori el control d’accés. D’aquesta manera els visitants podran gaudir més de la visita, a més de mantenir-ne el seu nombre per sota de la capacitat de càrrega de l’espai i per tant, garantir la seva conservació. També s’espera que es redueixin els problemes d’ordre públic viscuts durant l’estiu de 2020.

Tot i això, es recomana evitar els pics d’afluència per poder gaudir al màxim de la visita. Recordeu que disposeu d’aparcaments habilitats on estacionar el vehicle tot i que el nombre de places és limitat, i per tant, s’aconsella accedir-hi durant les primeres hores del matí.


Skip to content