A l’espai natural no hi tenen cabuda les bretolades, cuidem-lo entre tots

Durant els darrers anys s’ha produït un augment de la quantitat de deixalles i residus abocats als punts més freqüentats de l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa. Per tal de conservar en bon estat aquests indrets, des de fa anys es contracta un servei de neteja i recollida de deixalles durant els estius, que en cadascuna de les actuacions arriba a recollir unes tres bosses industrials plenes de residus al llarg de l’eix central de l’espai. La majoria d’aquests residus acostumen a ser mocadors d’un sol ús, envasos buits i roba vella. També solen estar presents una gran quantitat d’excrements de gos al llarg de la vall de Sant Aniol.

A banda de la brutícia que una petita part dels visitants deixen al seu pas, darrerament s’han produït diversos actes vandàlics preocupants. Les pintades, enganxines i desperfectes al mobiliari urbà i senyalització ja eren freqüents durant els darrers anys. Malauradament, la situació ha empitjorat darrerament, ja que els actes vandàlics també s’han produït sobre elements del patrimoni cultural i natural. Fa unes setmanes van aparèixer pintades de grans dimensions a l’entorn del Pont del Llierca i durant el darrer cap de setmana han aparegut pintades i gravats realitzats sobre afloraments rocosos. En aquest cas no s’ha salvat ni el Salt del Brull, on un grup de visitants van decidir immortalitzar la seva visita gravant la seva signatura sobre la roca en un indret emblemàtic i de gran valor ecològic.

Any rere any es destina part del pressupost destinat a conservació del patrimoni per intentar que l’Alta Garrotxa pugui oblidar a una petita part dels seus visitants que no la respecten. Recordem que aquest pressupost surt de la butxaca de tots, i que aquests recursos no es poden destinar a altres objectius necessaris, com ajudar les espècies amenaçades de l’espai, restaurar el seu patrimoni cultural, o per ajudar als seus habitants a que puguin conduir per una pista en bon estat fins al seu domicili, per citar alguns exemples.

Cada any visiten l’Alta Garrotxa milers i milers de persones de manera exemplar. Esperem que l’actitud d’uns quants segueixi l’exemple de la majoria.

Si us plau, conservar l’Alta Garrotxa és cosa de tots, cuidem i respectem un espai que ha tardat milions d’anys en ser tal com el veiem. Gaudim de la natura sense deixar-hi la nostra petjada. Gràcies per la vostra col·laboració.

Skip to content