El Consorci de l’Alta Garrotxa vol minimitzar la presència de vehicles motoritzats en espais que no estan habilitats per a l’aparcament per la seva incidència sobre el medi natural i la seguretat ciutadana
Per poder-ne fer una gestió efectiva, per Setmana Santa es comptarà amb un servei d’informació i vigilància a la zona i es reforçarà la senyalització
Aquesta Setmana Santa, el Consorci de l’Alta Garrotxa i els municipis de Sales de Llierca, Montagut i Oix i Tortellà començaran a implementar les primeres accions a l’espai de Sadernes i Sant Aniol d’Aguja, al cor de l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa, per evitar els problemes derivats per l’excés de vehicles que han anat en augment en els últims anys.
Com és habitual, només es podrà aparcar en llocs habilitats expressament per a aquest ús amb l’objectiu de compatibilitzar la conservació d’aquest espai natural i la convivència ciutadana. Aquesta és una mesura destinada principalment a garantir la seguretat ciutadana i l’ordre públic, ja que la massificació de cotxes de l’estiu passat va ocasionar greus problemes de circulació i accessibilitat per als mitjans d’emergència, com ambulàncies o camions de bombers, i va posar en perill la seguretat ciutadana, així com la conservació de l’espai natural i la convivència amb els municipis afectats.
L’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa disposa actualment d’una única zona d’aparcament per accedir al sector dels gorgs de Sadernes i Sant Aniol d’Aguja, ubicats precisament al nucli de Sadernes. A més, és precisament a l’altura d’aquest únic aparcament on comença la regulació de l’accés motoritzat a l’espai natural, cosa que impossibilita l’accés i l’estacionament més enllà.
L’aparcament en altres espais que no siguin els habilitats o l’incompliment de la regulació de l’accés motoritzat comportaran sancions per part del Cos de Mossos d’Esquadra o el Cos d’Agents Rurals, així com el mateix servei de guardes rurals del Consorci. Aquesta mesura permetrà descongestionar els punts massificats, millorar l’acollida del visitant i el respecte al medi natural i garantir un marc de convivència amb els veïns de la zona.A més, el Consorci comptarà amb un servei d’informació per atendre el visitant i fer una acollida correcta de l’usuari.
Aquestes mesures arrenquen d’un estudi més ampli que actualment es duu a terme de forma conjunta entre el Consorci de l’Alta Garrotxa, el SIGMA, la Diputació de Girona i la Fundació Emys, i que té per objectiu detectar les pressions i les necessitats derivades de la sobrefreqüentació de les zones de bany en diversos trams de l’EIN, i proposar mesures de gestió per racionalitzar-ne l’accés. Aquest estudi es focalitza en l’espai de Sadernes i Sant Aniol d’Aguja com a prova pilot per a la creació d’un model de gestió d’ús públic sostenible replicablea altres municipis que es trobin en la mateixa problemàtica, amb la voluntat de trobar l’equilibri entre la conservació de l’espai i el seu ús recreatiu.
La problemàtica de la sobrefreqüentació en espais naturals de Catalunya segueix requerint solucions per evitar la massificació sobretot en gorgs i rius, on s’ha vist un augment de visites en els últims anys, però sobretot un cop finalitzats els confinaments de la COVID-19. Per aquest motiu, l’estudi esmentat va més enllà de la gestió d’aparcaments, ja que permetrà calcular la capacitat de càrrega de cada espai i proposar mesures de gestió que tinguin com a finalitat fer compatible la conservació dels valors naturals amb la visita de l’espai, el benestar dels habitants dels municipis que allotgen aquests espais naturals, un accés al medi natural de qualitat i el foment del coneixement dels valors naturals presents.