Participem al Seguiment General de Rapinyaires forestals (SEGRE)

El SEGRE (Seguiment General de Rapinyaires Forestals) és un programa de seguiment dels rapinyaires forestals diürns impulsat des de l’Institut Català d’Ornitologia amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Aquest seguiment te com a principals objectius conèixer les poblacions de les diferents espècies de rapinyaires forestals a Catalunya, així com les seves tendències al llarg del temps. Gràcies a la seva metodologia estandarditzada permet establir patrons d’abundància comparables entre diferents zones per les espècies d’estudi.


El SEGRE es basa en el mapeig de territoris des d’un únic punt d’observació com a mètode per obtenir índexs d’abundància de les diferents espècies de rapinyaire. La metodologia bàsica és senzilla: al llarg de tres hores de cens, l’observador ha de comptar i anotar tots els individus de cada espècie i detallar el comportament de cada individu que vagi detectant.

En el cas de l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa, durant el 2022 es va establir un punt d’observació a Santa Bàrbara de Pruneres. Durant les quatre  jornades d’observació, distribuïdes entre març i juliol, es van detectar 85 aus d’11 espècies diferents. Entre aquestes espècies hi han espècies eminentment forestals com, l’aligot comú (Buteo buteo) o l’aligot vesper (Pernis apivorus), però també es van detectar àguiles marcenques (Circaetus gallicus), xoriguers comuns (Falco tinnunculus),  voltors comuns (Gyps fulvus), corbs (Corvus corax), falcons peregrins (Falco peregrinus) i aufranys (Neophron percnopteurs). Com a dada destacada, també es va observar un exemplar d’àguila cuabarrada (Aquila fasciata), espècie no nidificant a l’ENP però que està en expansió en espais naturals propers.

A part de generar coneixement sobre l’espai i treballar en xarxa per tal de conèixer millor a aquestes espècies a nivell català, la informació resultant d’aquest seguiment és molt útil per l’emissió d’informes i autoritzacions d’activitats dins l’ENP.

Aquest 2023 l’Àrea Tècnica del Consorci continua la seva participació en aquest seguiment des del punt d’observació de Santa Bàrbara de Pruneres, que, a més de permetre unes observacions de rapinyaires molt interessants, ens regala una magnífica panoràmica de l’Alta Garrotxa.

Si voleu saber més sobre el SEGRE, consulteu el següent enllaç:

https://ornitologia.org/ca/quefem/monitoratge/seguiment/Segre/index.html

Skip to content