Es presenta un estudi sobre els rapinyaires nocturns de la Garrotxa fet pel PEHOC a l’última conferència dels ‘Grans interrogants de la ciència’

Els rapinyaires nocturns son un grup d’aus pertanyents a l’ordre dels Strigiformes, on s’inclouen les diferents espècies de mussols i òlibes. Aquest grup d’aus rapinyaires presenten tot un seguit d’adaptacions per poder desenvolupar la seva activitat vital principalment durant la nit, circumstància que històricament ha dificultat el seu estudi i seguiment degut a la seva dificultat de detecció.

Tot i que existien alguns seguiments previs sobre aquest grup a la Garrotxa, mai s’havia realitzat cap estudi a nivell comarcal que englobés totes les espècies presents. Donat aquest buit de coneixement els integrants de la Secció de Ciències del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (PEHOC), constituïda ara fa un parell d’anys, van optar per treballar en aquest sentit.

Els grans interrogants de la ciència és un cicle de conferències anual que neix l’any 2006 amb la voluntat d’apropar a la població en general aquells temes de candent actualitat del món científic i tecnològic, que moltes vegades són temes que no són tractats amb un llenguatge assequible per a tothom. Estan organitzades conjuntament per l’Ajuntament d’Olot, el SIGMA i el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (PEHOC). En aquest context els autors de l’estudi van fer una xerrada sobre els rapinyaires nocturns de la Garrotxa el passat 19 de maig a l’Espai Cràter d’Olot, on també es va exposar el seguiment realitzat i es va concloure amb una petita prova de coneixement.

Pel que fa a l’estudi, durant l’any 2021 i 2022 la Secció de Ciències del PEHOC i un grup d’una vintena de voluntaris van fer un seguiment d’aquestes aus a la comarca. En concret, el seguiment va constar de dues parts. Per una banda es van dur a terme gravacions a 70 localitats mitjançant gravadores per tal de localitzar individus de duc cantant per marcar territori, amb el posterior anàlisi de les gravacions. Per altra banda es van realitzar censos mitjançant l’escolta directa de cants territorials en un total de 225 localitats distribuïdes al llarg de tota la comarca, amb l’objectiu de detectar la resta d’espècies. Per tal de poder fer aquests censos es va haver d’implementar una metodologia pròpia, desenvolupada pels autors en base a altres seguiments duts a terme a la resta d’Europa i adaptant-los a les particularitats del territori i espècies garrotxines.

A Catalunya hi ha un total de 8 espècies de rapinyaires nocturns, de les que només 6 podem trobar-les a la Garrotxa. Aquestes espècies son el duc (Bubo bubo), el gamarús (Strix aluco), el mussol banyut (Asio otus), l’òliba (Tyto alba), el mussol comú (Athene noctua) i el xot (Otus scops).

En termes generals, les espècies vinculades a l’hàbitat forestal (com el gamarús) es troben en bon estat de conservació, i les que es troben a les valls dedicades a l’activitat agrícola (mussol comú i òliba) estan en regressió, probablement degut a la intensificació agrària, l’ús de pesticides, xocs amb infraestructures i altres amenaces. Com a particularitats cal destacar que s’han trobat molt pocs exemplars de duc, espècie que a la comarca ha reduït notablement la seva presència des de mitjans del segle passat i que es van detectar més exemplars de mussol banyut dels previstos, probablement degut a la gran discreció d’aquesta espècie i a que mai s’havia seguit una metodologia d’estudi tan exhaustiva que ha permès detectar-la amb més precisió.

Donat el buit de coneixement existent sobre aquest grup, els resultats d’aquest estudi seran molt valuosos per a l’Alta Garrotxa, ja que permetran incorporar-los a l’hora d’emetre informes i autoritzacions d’activitats a l’Espai Natural Protegit, i d’aquesta manera contribuir a conservar aquestes espècies, algunes de les quals es troben en diferents graus d’amenaça.

Si voleu tenir més detalls podeu visualitzar la conferència aquí:

Skip to content