
El SEGRE (Seguiment General de Rapinyaires Forestals) és un programa de seguiment dels rapinyaires forestals diürns impulsat des de l’Institut Català d’Ornitologia amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Aquest seguiment te com a principals objectius conèixer les poblacions de les diferents espècies de rapinyaires forestals a Catalunya, així com les seves tendències al llarg del temps. Gràcies a la seva metodologia estandarditzada permet establir patrons d’abundància comparables entre diferents zones per les espècies d’estudi.
El SEGRE es basa en el mapeig de territoris des d’un únic punt d’observació com a mètode per obtenir índexs d’abundància de les diferents espècies de rapinyaire. La metodologia bàsica és senzilla: al llarg de tres hores de cens, l’observador ha de comptar i anotar tots els individus de cada espècie i detallar el comportament de cada individu que vagi detectant.
En el cas de l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa, durant el 2022 es va establir un punt d’observació a Santa Bàrbara de Pruneres. Durant les quatre jornades d’observació, distribuïdes entre març i juliol, es van detectar 85 aus d’11 espècies diferents. Entre aquestes espècies hi han espècies eminentment forestals com, l’aligot comú (Buteo buteo) o l’aligot vesper (Pernis apivorus), però també es van detectar àguiles marcenques (Circaetus gallicus), xoriguers comuns (Falco tinnunculus), voltors comuns (Gyps fulvus), corbs (Corvus corax), falcons peregrins (Falco peregrinus) i aufranys (Neophron percnopteurs). Com a dada destacada, també es va observar un exemplar d’àguila cuabarrada (Aquila fasciata), espècie no nidificant a l’ENP però que està en expansió en espais naturals propers.
A part de generar coneixement sobre l’espai i treballar en xarxa per tal de conèixer millor a aquestes espècies a nivell català, la informació resultant d’aquest seguiment és molt útil per l’emissió d’informes i autoritzacions d’activitats dins l’ENP.
Aquest 2023 l’Àrea Tècnica del Consorci continua la seva participació en aquest seguiment des del punt d’observació de Santa Bàrbara de Pruneres, que, a més de permetre unes observacions de rapinyaires molt interessants, ens regala una magnífica panoràmica de l’Alta Garrotxa.
Si voleu saber més sobre el SEGRE, consulteu el següent enllaç:
https://ornitologia.org/ca/quefem/monitoratge/seguiment/Segre/index.html