El Consell Comarcal de la Garrotxa ha licitat una plataforma de destinació intel·ligent (“smart county”) que permetrà conèixer millor els fluxos de mobilitat que generen els turistes i els visitants a la nostra comarca.
La plataforma, que està programant l’empresa Nexus Geographics, guanyadora de la licitació d’aquest projecte, es connectarà a diferents fonts de dades, com eines de reserves i sensors, i presentarà en forma de mapes i gràfics informació completament protegida i anònima sobre el volum de persones i vehicles que hi ha a diferents indrets d’interès turístic de la comarca.
Avui s’han instal·lat els primers sensors que aportaran dades en temps real, i al llarg de les properes setmanes s’instal·laran els restants a diversos municipis de la comarca, excepte a Olot, on l’Ajuntament d’Olot n’instal·larà dos en el marc d’un projecte propi, les dades dels quals també s’enviaran a la plataforma comarcal, que es preveu que estigui completament enllestida el primer semestre de 2025.
Les dades recollides per la plataforma també es mostraran a diverses pantalles que s’instal·laran a diferents punts de la comarca per tal que els conductors puguin conèixer aquesta informació de la manera més fàcil possible.
Aquesta plataforma té un doble objectiu. Per una banda, fer més fàcil la planificació de la visita a la nostra comarca, i per altre posar a l’abast de qui gestiona el territori -les administracions-, tot un conjunt d’informació sobre els patrons de mobilitat turística per tal que puguin gestionar millor tot el que estigui vinculat amb aquest element: la mobilitat de turistes i visitants.
La plataforma estarà centrada en el sector turístic, per bé que estarà preparada per tractar i presentar dades d’altres sectors econòmics, en cas que sorgeixi la necessitat.
La creació d’aquesta plataforma i la instal·lació de les pantalles és una de les actuacions del projecte “La Garrotxa soft & smart county. Destinació turística sostenible i intel·ligent” del Consell Comarcal de la Garrotxa.
La plataforma està coordinada pel grup de treball de mobilitat de la Carta Europea de Turisme Sostenible, format per tècnics de diferents entitats, organismes i institucions de la Garrotxa: Turisme Garrotxa, Itinerànnia, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Consorci de l’Alta Garrotxa, el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, els ajuntaments de Santa Pau i de Besalú, i La Fageda Fundació. La plataforma té com a repte principal transformar la mobilitat que generen les més de 500.000 persones que s’estima que visiten la Garrotxa cada any, fomentant els desplaçaments a peu, en bicicleta, en vehicle elèctric o en transport públic, desincentivant l’ús de vehicles privats amb motor de combustió.