En el marc del Pla estratègic d’educació i voluntariat ambiental de l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa, aprovat el desembre del 2023, estem treballant en la redacció del Projecte socioeducatiu, acció 1 del Pla estratègic.
L’objectiu de la redacció del projecte socioeducatiu és el de crear conjuntament les bases del que volem que siguin els diferents programes educatius a desenvolupar a l’ENPAG, així com els seus continguts i la identificació de les diferents metodologies que ens poden ajudar a crear projectes educatius i de voluntariat. Amb l’objectiu final que, tant població local com visitants, descobreixin els valors naturals i culturals de l’Alta Garrotxa.
La redacció del projecte s’està fent en base un procés participatiu que ha comptat amb la col·laboració de diferents agents, des de personal del servei d’educació ambiental de la Generalitat fins a empreses de guiatge que treballen a l’espai passant per diferents agents educatius així com agents turístics, tots ells amb vincle directe i coneixedors de l’Alta Garrotxa.
Els resultats d’aquest procés participatiu són la creació de diferents programes educatius diferenciats en 4 blocs; Un programa formatiu, un programa destinat a l’educació formal, que tindrà per a destinataris principals els escolars dels municipis que formen part del Consorci de l’Alta Garrotxa, un programa destinat a l’educació no formal, per a famílies i entitats diverses, i un programa destinat a l’educació informal, que ens farà de guia per l’edició de materials de comunicació pels visitants. Un aspecte interessant a ressaltar com a resultat del projecte educatiu és la necessitat de treballar el sentiment de pertinença a l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa, per tal de poder connectar les poblacions dels diferents municipis entre elles destacant el trec comú, tots els seus habitants formen part d’un mateix espai natural, l’Alta Garrotxa.