El passat dimarts, 26 de novembre, es va celebrar un nou taller participatiu d’experts a l’Ajuntament de Montagut i Oix, amb l’objectiu d’avançar en la definició de mesures de gestió concretes per a l’Espai Natural Protegit (ENP) de l’Alta Garrotxa en clau d’adaptació al canvi climàtic. Aquesta iniciativa s’emmarca en el treball conjunt entre el Consorci de l’Alta Garrotxa, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).
El projecte, que es va iniciar fa uns mesos, té com a objectiu aprofundir en el paper que exerceixen els diferents processos naturals en l’espai i la seva interacció amb les anomalies climàtiques i els canvis d’usos del sòl.
En una primera fase, el CREAF va realitzar una diagnosi inicial de l’ENP i, posteriorment, el 4 de juliol es va organitzar un taller participatiu amb persones expertes en diferents camps a la Rectoria de Sadernes, a Sales de Llierca. Aquesta jornada va permetre posar en comú perspectives i coneixements sobre els reptes ecològics i climàtics de l’espai.
El taller del 26 de novembre ha estat un pas més en aquest procés, centrant-se en mesures de gestió concretes per aplicar a l’Alta Garrotxa. Les conclusions extretes de la sessió es recolliran en un document tècnic elaborat pel CREAF, que servirà com a guia per implementar les accions proposades.
Aquest projecte és un exemple de col·laboració interdisciplinària per adaptar els espais naturals protegits als efectes del canvi climàtic. Les accions previstes no només beneficiaran l’Alta Garrotxa, sinó que podrien inspirar mesures similars en altres zones del territori català que també necessiten una adaptació efectiva als reptes climàtics i ecològics actuals.
Amb aquests avenços, el Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa continua consolidant-se com una eina clau per garantir la preservació i la sostenibilitat d’aquest espai natural únic.