Neix un projecte innovador per facilitar el Relleu Agrari

El Consorci de l’Alta Garrotxa, conjuntament amb ADRINOC treballen pel Relleu Agrari a la comarca. 

El Consorci de l’Alta Garrotxa, en col·laboració amb ADRINOC i la Xarxa pel Relleu Agrari treballen en “L’Exploració, identificació i articulació dels elements clau per la innovació en l’estratègia pel relleu agrari a la Garrotxa” amb l’objectiu de donar suport a les noves generacions agràries, tant familiars com extrafamiliars. Des del gener d’enguany, bona part de les entitats de la XRA estan treballant en un grup operatiu que té per objectiu proposar un programa de suport al relleu agrari a la Garrotxa que sigui escalable a altres territoris. 

Queda palès que la manca de relleu generacional agrari és un dels reptes més evidents de les zones rurals de Catalunya. La reestructuració dels models agraris tradicionals està modificant els patrons de traspàs d’empreses agràries que, fins la data, eren majoritàriament familiars. Tanmateix, en els darrers anys s’observa una emergent tendència de noves maneres d’incorporar-se a l’activitat agrària, en molts casos per part de perfils nouvinguts a la pagesia. Aquest canvi en els perfils i en els models, posa sobre la taula la necessitat de pensar i articular noves eines que facilitin el trànsit de les noves generacions agràries de manera progressiva. 

Els perfils nouvinguts a la pagesia desenvolupen nous models empresarials d’alt valor social, moltes vegades amb un enfocament agroecològic vinculats a sistemes agroalimentaris locals i amb presència de l’economia social i solidària. Alguns d’ells també utilitzen la custòdia del territori com a eina per al foment i l’equilibri entre la viabilitat econòmica i la productivitat ambiental tot produint productes de proximitat certificats i d’elevada qualitat. Així doncs, en un context d’emergència climàtica, aquests nous models agraris sostenibles poden contribuir a la mitigació del canvi climàtic. Per això, es fa necessari poder incentivar i facilitar l’entrada de nous projectes empresarials innovadors econòmicament viables i ambientalment sostenibles.

És precisament en aquest context que es crea la Xarxa pel Relleu Agrari (XRA). Una xarxa formada per diverses entitats que es coordinen per donar resposta al repte de treballar pel relleu agrari a Catalunya, començant pel cas concret de la Garrotxa.

Aquestes entitats són l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC), el Consorci de l’Alta Garrotxa, l’Associació Terra Franca, ARCA Associació d’iniciatives Rurals  de Catalunya, l’Associació Rurbans-Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, Neus Monllor i la Xarxa per la Conservació de la Natura. 

Skip to content