L’Alta Garrotxa s’implica en la conservació de la flora amenaçada i participa en el FLORALAB +

El Floralab és un projecte transfronterer entre França, Andorra i Catalunya de preservació i millora de la flora patrimonial del Pirineu Oriental. Està construït sobre el disseny i la dinamització d’una xarxa transfronterera de laboratoris botànics a cel obert que centren les accions d’estudi i coneixement. Paral·lelament,  es porten a terme accions de conservació,  divulgació i sensibilització.

Aquesta iniciativa d’estudi i conservació de la flora protegida dels Pirineus, es va iniciar amb el Floracat a l’any 2012. Es buscava incrementar el coneixement de la flora dels Pirineus orientals mitjançant la col·laboració entre diversos espais naturals, sense tenir en compte les fronteres polítiques. Posteriorment, es donà continuïtat a aquesta col·laboració i va néixer el Floralab i amb ell, el disseny i dinamització d’una xarxa de laboratoris a cel obert que pretenen ser llocs de referència pel coneixement, la conservació, la gestió i la investigació sobre plantes pirinenques centrant-se en determinades espècies rares o amenaçades. Aquest projecte es finança amb el programa POCTEFA 2021- 2027, la sisena generació de recolzament financer comunitari destinat a fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra. Enguany, el Consorci de l’Alta Garrotxa s’hi afegeix i participa en el Floralab+ 2024-26, donant continuïtat i afegint-se a la feina ja feta en aquest sentit per part del consorci en estreta col·laboració amb el Servei de Flora.

El territori de l’Alta Garrotxa és molt interessant a nivell botànica que compta amb 6 tàxons de flora amenaçada segons la RESOLUCIÓ ACC/3929/2023, de 20 de novembre, per la qual s’aprova la catalogació, descatalogació i canvi de categoria d’espècies i subespècies del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya. Aquestes espècies són Dryopteris remota, Glandora oleifolia, Allium pyrenaicum, Dichoropetalum schottii, l’Euphorbia duvalii i  l’endemisme ja que només creix a l’Alta  Garrotxa Polygaloides vayredae.

Dins del marc del Floralab + s’estan projectant una sèrie d’actuacions per tal de conservar aquestes espècies de flora amenaçada. S’han dissenyat dos laboratoris a cel obert dins de l’àmbit de l’Alta Garrotxa, en els que es faran seguiments, prospeccions, estudi d’espècies i actualització de la cartografia. També es portaran a terme una sèrie d’actuacions que engloben tots els tàxons amenaçats presents a l’espai natural protegit. Aquestes actuacions són tipus gestió forestal dirigida a beneficiar a les espècies amenaçades, tancats d’exclusió per protegir-les dels depredadors i gestió de l’ús públic, itineraris i guies de camp per fer difusió i educació ambiental. Una de les primeres actuacions previstes és un itinerari botànic a la per conèixer la successió d’habitats al voltant de les espècies protegides.

Totes aquestes accions tenen com a objectius millorar el coneixement, promoure la cooperació interprofessional i transfronterera i conservar, sensibilitzar i divulgar l’interessant i amenaçat patrimoni botànic de l’ENP de l’Alta Garrotxa.

Ves al contingut