Balanç del dispositiu de Setmana Santa a l’àrea d’acollida de Sadernes

Durant els darrers anys l’accés als espais naturals protegits s’ha popularitzat fins al punt de causar veritables episodis de massificació que comporten una amenaça contra la conservació dels seus valors naturals, problemes d’ordre públic i seguretat.

Arrel d’aquests episodis s’han implementat algunes mesures a través de les quals s’han pogut ordenar l’accés dels visitants permetent conservar els valors naturals del territori, així com garantir una bona qualitat de la visita. Tres de les mesures implementades a l’Alta Garrotxa han estat el Servei d’Informació al visitant, el servei de Guarderia Rural i el servei de neteja.

Especialment, cal destacar la reserva prèvia de l’àrea d’acollida de Sadernes. Gràcies a aquesta mesura s’ha aconseguit garantir un servei de recepció del visitant al principal punt d’accés de l’espai i ajustar l’aforament de la vall de Sant Aniol en funció de la seva capacitat de càrrega. A més a més aquesta mesura ha permès anticipar i garantir la visita. Durant el 2024, la reserva prèvia estarà en funcionament per tercer any consecutiu, permetent als visitants planificar les seves visites amb antelació a l’Alta Garrotxa. Aquesta mesura també ha estat implementada a molts altres Espais Naturals Protegits.

Pel que fa a les dades de nivells d’ocupació a Sadernes aquest passat mes de març, amb la Setmana Santa inclosa, han estat de 2160 visitants. Respecte al nivell de reserva de l’aparcament es va arribar al 100% d’ocupació el divendres 29 i dissabte 30 de març  a les 9:00 i a les 9:45 respectivament.

Complementàriament, els dies en que les reserves van arribar al 100%, es van haver de suggerir destinacions alternatives a una quarantena de vehicles el divendres i una vintena el dissabte. Aquests suggeriments de canvis de destinació han estat superiors als registrat durant el mateix període de la temporada passada.

Encara que els nivells d’afluència més alts solen produir-se durant l’estiu, en els darrers anys s’han registrat pics destacables de sobre-freqüentació durant la Setmana Santa. Així, en aquest inici de la temporada del 2024, es confirma que la reserva prèvia de places d’aparcament a Sadernes continua sent un factor clau per controlar l’afluència al Parc Natural de l’Alta Garrotxa.

Moltes gràcies per contribuir a conservar l’Alta Garrotxa!

Skip to content