La Diputació de Girona i el Consorci de l’Alta Garrotxa promouen actuacions per la recuperació d’espais oberts i la millora de la xarxa de senders

Salt de la Núvia a l'Alta Garrotxa

Les actuacions s’emmarquen dins el projecte de millora del patrimoni natural, promogut pel Consorci gràcies al finançament de la Diputació de Girona.

El projecte té un doble objectiu: conservar i millorar els espais naturals de l’Alta Garrotxa i gestionar l’ús públic en el sector amb més afluència de l’espai.

Un any més, la Diputació de Girona i el Consorci de l’Alta Garrotxa col·laboren per a la millora dels espais naturals de l’espai protegit.

Enguany, aquesta col·laboració es desenvolupa gràcies a la línia de subvencions de la Diputació de Girona per al desenvolupament d’actuacions de conservació del patrimoni natural en espais d’interès natural per a l’any 2018.

El projecte té dues línies d’acció prioritàries, d’una banda la millora dels hàbitats i el paisatge, i de l’altra la gestió de l’ús públic.

En aquest sentit, una actuació serà la recuperació de 4,6Ha d’espais oberts a la finca pública de Can França, al sector entre Beget i el Comanegra.

La recuperació d’espais oberts permet millorar la biodiversitat a l’Alta Garrotxa, donar suport a l’activitat ramadera ampliant la superfície de pastura i reduir el risc d’incendis forestals al massís, i és una línia d’actuació que el Consorci i la Diputació duen a terme per novè any consecutiu, amb incidència sobre més de 100Ha i una vintena de ramats.

D’altra banda, l’actuació per la millora de la xarxa de senders es concreta en l’adequació i consolidació del camí pedestre del Salt de la Núvia, que uneix La Muntada i Sant Aniol d’Aguja, i que és el tram de l’itinerari 1 del Consorci alternatiu al que ressegueix la riera de Sant Aniol.

Aquesta intervenció té la doble finalitat de descongestionar la ribera dreta de la riera i reduir la massificació, i per tant l’impacte sobre l’entorn derivat del sobre-trepig, el soroll i l’erosió del mateix sender, i per altra banda condicionar i fer més transitable el sender que esdevé la sortida de Sant Aniol en cas de riuades i crescudes sobtades del riu, significant per tant també una important i necessària millora en la seguretat i la gestió de riscos.

Els treballs es duran a terme amb criteris d’integració paisatgística i seguint les recomanacions d’experts historiadors, per garantir que es reprodueixen tècniques i formes pròpies dels camins tradicionals de muntanya.

El projecte té un cost total de 33.244,70€, el 90% dels quals els finança la Diputació de Girona. Les actuacions es duran a terme en els propers mesos, esperant que finalitzin abans de finals de novembre.

Skip to content