
Juntament amb The Pioneers of our Time Foundation i l’Agència Catalana de l’Aigua, estem impulsant un nou acord de custòdia fluvial a la capçalera de la Muga, per avançar cap a una gestió més sostenible i compartida dels sistemes fluvials.
La custòdia fluvial és una eina estratègica per conservar i recuperar els ecosistemes aquàtics des de la proximitat, la col·laboració i el compromís compartit. Va més enllà de la protecció ambiental: implica a propietaris, administracions, entitats i ciutadania en la gestió activa dels rius, reconeixent-ne el valor ecològic, social i cultural. En un context de canvi climàtic i pressions creixents sobre el medi, els acords de custòdia fluvial permeten ordenar usos, impulsar actuacions prioritàries i fomentar una governança territorial responsable, orientada al llarg termini i arrelada al territori.
En aquest context, el dilluns dia 12 de maig, vàrem realitzar una sessió de treball participativa amb agents clau del territori: Ajuntaments, GISFERA, Fundació Emys, Universitat de Girona, i el Consorci Salines Bassegoda, entre altres.
Durant la trobada vam presentar el Pla d’Acció del conveni de custòdia, amb sis grans objectius:
– Restaurar la funcionalitat ecològica del riu
– Reduir la pressió humana sobre els espais fluvials
– Impulsar la recerca i la divulgació
– Sensibilitzar i fer difusió
– Enfortir la governança compartida
– Activar projectes i buscar finançament
Vam fer un exercici conjunt de priorització estratègica de les accions i vam obrir el debat sobre quin grau d’implicació pot assumir cada actor en la seva implementació.
La custòdia fluvial és una eina potent de conservació amb arrelament territorial, i requereix compromís, col·laboració i visió a llarg termini. Aquest acord n’és un pas concret i esperem que efectivament sigui transformador.