ADRINOC fa una crida a la pagesia que finalitza la seva activitat

Deixar l’activitat professional mai és un procés senzill però en el cas del sector primari s’hi afegeix la complexitat de trobar un relleu que vulgui continuar i el procés que això implica. En cas de no tenir-lo dins l’àmbit familiar cal buscar-lo fora i, en molts casos, les persones interessades són nouvingudes en el món de la pagesia. Tot plegat obre molts interrogants que es volen treballar al projecte de cooperació de Relleu Agrari que lidera ADRINOC. Un projecte que té com a objectiu dur a terme accions de suport al procés de relleu generacional extra familiar en el sector primari, creant eines concretes que facilitin aquesta transició i posant sempre la mirada en el benestar de les persones.

És en aquest marc que l’associació de desenvolupament rural ha organitzat una jornada sobre les opcions de traspàs d’una explotació, dirigida a tots aquells pagesos que tinguin previst, a curt o mitjà termini, finalitzar la seva activitat.

La Jornada es durà a terme el proper 15 d’octubre a la tarda a Can Trona (la Vall d’en Bas) i porta per títol “Vols deixar l’activitat agrària? Opcions de traspàs de la teva explotació”. A l’acte es parlarà dels tipus de traspassos i formes jurídiques, les cessions dels drets de la PAC i com calcular el valor que té una explotació. A la part final s’exposarà un exemple de traspàs extra familiar d’èxit, explicat pels seus protagonistes. La jornada és totalment gratuïta i vol ser també un punt de trobada pels pagesos a on poder reflexionar sobre el procés de relleu, sempre complex en el sector primari.

Una de les accions que ADRINOC i el Grup Motor de la Garrotxa han iniciat dins el projecte de Relleu Agrari, és la creació d’una base de dades d’aquelles persones que finalitzaran la seva activitat en els propers anys i aquelles altres que voldrien agafar-ne el relleu. És una iniciativa pilot circumscrita a l’àmbit territorial d’ADRINOC (que arrenca a la Garrotxa) i que pretén poder posar en contacte aquells qui finalitzaran l’activitat i aquells qui la volen entomar, oferint un acompanyament en aquest procés.

Un dels fets que s’ha constatat des que s’ha posat en marxa la base de dades, és que hi ha molt interès per part d’emprenedors que volen iniciar-se o consolidar-se en el sector agrari però costa trobar cedents que facin el pas d’inscriure’s per iniciar un procés de relleu fora de l’àmbit familiar. Per això part de les accions del projecte, com aquesta jornada, van dedicades a aquest col·lectiu.

Recordem que les inscripcions a la base de dades es poden fer online des de la pàgina web d’ADRINOC (adrinoc.cat) i també s’han editat uns díptics en paper, acompanyats d’un fulletó informatiu, que es poden dipositar en unes urnes situades a diferents espais de la Garrotxa vinculats al sector primari (Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, SAT de la Vall d’en Bas, Cooperativa del Camp d’Olot, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Consorci SIGMA, DinàmiG, Consell Comarcal de la Garrotxa…).

Recordem que ADRINOC (Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya) és una entitat que té com a objectiu treballar per promoure el desenvolupament rural. És un dels 11 Grups d’Acció Locals de Catalunya i, a banda de gestionar els ajuts LEADER al seu territori, participa i impulsa diferents projectes de cooperació catalans i transfronterers. En aquest nou període PEPAC 2023- 2027 l’entitat està duent a terme un projecte de cooperació sobre Relleu Agrari que desenvolupa al seu territori i que compta amb la participació de 8 grups d’acció locals catalans més i un de francès. L’ àmbit territorial d’ADRINOC engloba 83 municipis rurals de les comarques de l’Alt Empordà, la Garrotxa, el Gironès, la Selva, el Pla de l’Estany i Osona

Malgrat que el projecte de cooperació de Relleu Agrari l’impulsa ADRINOC, el treball que es desenvolupa compta amb el suport i implicació de diferents entitats del territori (el DARP, el Consorci de l’Alta Garrotxa, el PNZVG, DinàmiG, SIGMA, Arran de Terra, l’Ateneu Cooperatiu de les Terres Gironines, l’INS La Garrotxa, les cooperatives del Camp d’Olot i SAT Vall d’en Bas, entitats col·laboradores..). L’objectiu és treballar en xarxa per poder donar resposta, des de l’àmbit local, a les demandes del sector que vagin sorgint. Per tal de fer aquest seguiment i impulsar noves accions pilot, a la Garrotxa s’ha constituït aquest Grup Motor de Relleu Agrari que es reuneix de forma periòdica i que treballa conjuntament a favor del relleu agrari.

El projecte de cooperació Relleu Agrari està finançat dins les mesures del Pla Estratègic de la PAC (PEPAC) a Catalunya per al període de programació 2023-2027 i està cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Ves al contingut