S’aprova la nova Regulació provisional de la pràctica de l’escalada i del descens de barrancs a l’EIN de l’Alta Garrotxa

El document s’ha publicat el 9 de març de 2020 al BOP número 48

La nova regulació incorpora alguns nous sectors aptes per a la pràctica d’ambdós esports, a partir d’estudis que n’han valorat la seva compatibilitat amb la conservació dels valors naturals, i en manté la restricció per la resta de l’espai

El dia 9 de març de 2020 el BOP número 48 publica l’aprovació de la regulació provisional de la pràctica de l’escalada i del descens de barrancs a l’EIN de l’Alta Garrotxa.

Es tracta d’una regulació provisional per poder incorporar les darreres actualitzacions pel que fa als resultats dels diferents estudis duts a terme pel Consorci i el Departament de Territori i Sostenibilitat al llarg dels darrers anys, a l’espera de l’aprovació del Pla de Protecció del Medi Natural i el Paisatge de l’Alta Garrotxa (PPAG).

Gràcies als estudis esmentats, s’ha pogut fer una regulació més acurada i actualitzada en base a l’anàlisi científic dels ecosistemes i dels valors naturals afectats (cingles i rieres), amb la finalitat de compatibilitzar-ho amb la pràctica de l’escalada per una banda, i el descens de barrancs per l’altra.

En aquest sentit, els principals canvis respecte a les regulacions vigents fins a data d’avui, són la incorporació de 8 trams fluvials en els quals es podrà practicar el descens de barrancs (incloent el trèquing aquàtic en un tram de La Muga), amb instruccions específiques per a evitar l’afectació als elements més sensibles, com és el cas de les formacions de travertí, entre altres. També destaca la incorporació d’uns sectors d’El Castellot (Beuda) com a apte i on es podrà practicar l’escalada durant tot l’any, així com la possibilitat de practicar l’escalada durant alguns mesos fora de l’època de nidificació d’aus en els sectors de Gitarriu i Intramon (Sadernes), fins ara restringits.

La resolució inclou el contingut de la resolució d’aprovació inicial del PPAG incorporant-hi les al·legacions presentades pel Consorci, pels seus membres, per la propietat en relació a la inclusió d’un sector d’escalada o barranc, i els errors cartogràfics detectats. La voluntat és que sigui una regulació provisional mentre no s’aprova el Pla, que doni resposta tant a les demandes dels diferents col·lectius com a la necessitat de conservació dels valors naturals.

Podeu consultar la cartografia dels sectors d’escalada i descens de barrancs aptes, el calendari de les zones d’escalada condicionades, així com les instruccions de descens de barrancs, a la web www.altagarrotxa.org, on també hi trobareu els formularis per fer la reserva del descens dels diferents barrancs (obligatòria per poder practicar-hi l’activitat).